Handel

Är det någon fuffens med återbäring på internetköp?

Är det någon fuffens med återbäring på internetköp?

I takt med att online handelns popularitet har ökat så har även medlemmarna hos återbäringsföretagen blivit fler. Det här är självklart, om man ändå shoppar på internet och det går att få tillbaka pengar på sina köp, då vill man ju göra det. Återbäring på internetköp innebär just att få tillbaka pengar på sina köp som man gör på internet. Det låter konstigt. Varför skulle affärer vilja ge dig som kund pengar? Om hur återbäring på internetköp fungerar och om det verkligen är lagligt berättar vi i den här texten.

Vad är återbäring på internetköp

Som vi redan nämnt är återbäring på internetköp pengar som man får tillbaka när man handlat online. Det är särskilda företag som själva inte säljer något som tar hand om detta. Dessa återbäringsföretag har avtal med speciella affärer. I avtalet står att återbäringsföretaget gör reklam för affären genom att lista dem på sin hemsida och skicka kunder till affären. Om kunden köper något betalar affären en summa till återbäringsföretaget som tack. Det är den här summan som delas upp i vinst till företaget och själva återbäringen som kunden får. Om du till exempel köper ett par byxor för 600 kronor får företaget 90 kronor av affären och 30 kronor av dessa går till dig. Det kan verka som lite pengar, men om man samlar ihop alla återbäringarna man gör vid alla sina köp får man ihop en rejäl summa. En summa som du direkt kan använda till vad du vill, eftersom pengarna går till ditt bankkonto och inte har några villkor om att de måste användas i en speciell affär. Du som kund blir med andra ord inte lurad. Det enda du måste göra är att bli medlem hos återbäringsföretaget och via deras hemsida gå till affärens hemsida så att du registreras som återbäringskund.

Är återbäring verkligen legalt?

Frågan är om allt detta verkligen är legalt. Hur kan man kunna få tillbaka pengar på köp? Det är faktiskt helt och hållet legalt eftersom pengarna som affären betalar till återbäringsföretaget räknas som utgifter för reklam och återbäringens tjänst till affären även det gäller som reklam. Återbäringen är dessutom skattefri eftersom det räknas som en rabatt och rabatter är skattebefriade. Återbäring är alltså samma sak som de rabatter man kan få i en vanlig klädbutik, som även de är skattebefriade för kunden.