Hemsäkerhet

Gör upp en plan för din och din villas säkerhet

Gör upp en plan för din och din villas säkerhet

Många känner en oro för en ökad förekomst av inbrott. Och visst är det så att många, många svenskar drabbas av ett varje år. Sannolikheten finns att du som läser detta har haft ett inbrott någon gång. Om inte, är sannolikheten ännu större att du åtminstone känner någon som har haft det.

Som tur är går det att göra mycket på egen hand för att stärka säkerheten i villan. En bättre dörr och ett villalarm är exempel på detta. För att verkligen bena ut vad det är som behöver göras – och för att göra det till ett rimligt pris – har man fördel av att ha en riktigt bra plan först.

Gör upp en budget

Att göra upp en budget är alltid en bra början. På så vis vet du vad du faktiskt kan lägga på att göra din villa lite säkrare. Det är lätt att tänka på allt i form av engångskostnader, men när det till exempel gäller villalarm skall en betalning göras varje månad (förutsatt att det är uppkopplat, åtminstone). När det kommer till larm är även installationskostnader något som inte bör glömmas.

Förutom villalarm, vet du också vad du kan spendera på till exempel nya lås, ljussensor, säkerhetsdörrar eller annat du planerar att köpa för att höja säkerheten.

Hur är dörrarna och fönstren?

För att göra en plan på hur din villa kan bli säkrare gäller det att veta vad det faktiskt är som behöver åtgärdas. Kolla gärna på låset, till exempel. Hur nytt är det? Är det underhållet? Givetvis är låset i ytterdörren viktigt, men har du en altandörr bör du kika även där. Ofta är det just via altandörrar och andra alternativa ingångar som tjuven använder, då de är enklare att forcera samt lämnas olåsta oftare. Ytterdörren brukar däremot användas när stöldgodset ska lastas ut.

Hur ska ditt villalarm se ut?

Att ha ett villalarm är nästan ett måste för den som prioriterar säkerheten högt. Frågan är då istället hur man bör ha det. Många rekommenderar att man har två larm – ett som är tyst och ett som ljuder. Om en tjuv tar sig in kommer han eller hon att försöka klippa larmet som ljuder – ovetandes om att ett tyst, uppkopplat, larm kontaktar larmcentralen.