Ny

Jobba som staffettläkare i Norge

Är du inte särskilt sugen på att jobba som läkare hemma i Sverige? Då kan du istället överväga möjligheten att arbeta som stafettläkare i Norge. Genom att välja detta alternativ kan du få möjlighet att prova på något nytt och samtidigt få ett välbehövligt miljöombyte.

Många såväl erfarna och etablerade läkare som nyexaminerade läkare har fått upp ögonen för de fördelar som det medför att jobba via bemanning. Men du behöver alltså inte begränsa dig till att jobba som hyrläkare här hemma i Sverige – du kan lika gärna välja att jobba i vårt västra grannland. Som du säkert förstår finns det också flera fördelar med att göra detta. Vilka dessa är avslöjar vi strax, så läs vidare!

Behöver jag norsk läkarlegitimation för att kunna jobba i Norge?

Ja, för att kunna jobba som stafettläkare i Norge behöver du ha en norsk läkarlegitimation. Du behöver även erhålla ett specalistbevis om du ska jobba som specalistläkare.

Känner du någon osäkerhet inför vad som krävs för att ta steget över riksgränsen och jobba i vårt västra grannland? I sådana fall behöver du bara höra av dig till ditt bemanningsföretag. Genom att vända dig till dem får du svar på allt som du vill veta. Dessutom kan de vara behjälpliga med det praktiska kring boende och resa samt dina uppdrag.

Kan jag jobba som stafettläkare i Norge och fakturera via mitt företag?

Ja, när du väljer att jobba som stafettläkare i Norge har du möjlighet att fakturera via ditt eget företag. Du kan antingen vara anställd via bemanningsföretaget eller välja att vara egen och fakturera. Valet är ditt och det går inte att hävda att det ena alternativet är nämnvärt bättre än det andra.

Du bör istället resonera utifrån din egen situation och då ta följande saker i beaktande:

  • Du kan planera din inkomst i högre utsträckning genom att kunna välja mellan dessa bägge alternativ.
  • Antingen får du en vanlig lön som baseras på antalet timmar du har jobbat eller så fakturerar du bemanningsföretaget för din ersättning.
  • Om du väljer att fakturera via ett eget aktiebolag har du möjlighet att ta utdelning från företag till en lite lägre skattesats.

Men du behöver alltså se till din situation och fundera över vad som passar just dig bäst.